Pablo Picasso

Pablo Picasso

‘Inspiratie bestaat, maar zij kan ons pas vinden als we werken.’

Naam: Pablo Picasso
Geboren: Spanje, 1881 – 1973
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2013

Social Media: Instagram, Facebook,

Over Pablo Picasso

Pablo Picasso was behalve beeldhouwer ook schilder, tekenaar, grafisch kunstenaar, keramist en sieradenontwerper. Zijn vader was kunstenaar, conservator en tekenleraar. Als dertienjarige deed hij toelatingsexamen voor een kunstopleiding in Barcelona en werd meteen aangenomen. Hij studeerde maar kort aan de Real Academia de Bellas Artes de San Fernando in Madrid, omdat hij meende dat een opleiding hem niets nieuws meer bracht.

Op zijn vijftiende schilderde hij Wetenschap en liefdadigheid, een groot doek dat verwijst naar de dood van zijn zusje. Na zijn Madrileen uitstapje maakte hij veel portretten. Samen met Carlos Casagemas vertrok hij naar Parijs. Daar sloot hij vriendschap met Max Jacob, die hem Frans leerde en in de literatuur inwijdde. Geldgebrek deed hem terugkeren naar Spanje.

Picasso’s werkzame leven wordt onderverdeeld in periodes, achtereenvolgens de blauwe, roze, kubistische, klassieke, surrealistische, abstracte en late periode. Hij vestigde zich definitief in Parijs, in Montmartre en ontmoette er vrouwen en kunstenaars als Kees van Dongen, Joan Miró, Georges Braque, Pierre-August Renoir en Paul Cézanne. Gertrude Stein, schrijfster, kunstverzamelaar en spil in het artistieke milieu, zou zijn belangrijkste beschermvrouw worden.

Ook literaire vriendschappen (André Breton, Guillaume Apollinaire en Alfred Jarry) sloot hij en deze hadden invloed op zijn leven en werk.

Zijn bekendste schilderij is Guernica, een weergave van een Duits bombardement op deze Spaanse stad in 1937, tijdens de Spaanse Burgeroorlog.

In 2013 werd Picasso’s beeld Figure découpée l’Oiseau verplaatst van het Vondelpark naar ARTZUID. Picasso maakte het beeld in 1965, op uitnodiging van Willem Sandberg, directeur van het Stedelijk Museum. Picasso schonk het beeld aan de gemeente Amsterdam, ter gelegenheid van het honderdjarig Vondelpark. Het is een fraai voorbeeld van zijn kubistische periode. Hoewel het een vogel voorstelt, wordt het in de volksmond ‘vissenbeeld’ genoemd.

Pablo Picasso overleed in 1973.

Kunstwerken op ARTZUID

Gerelateerde producten