Sarah Lucas

Sarah Lucas

‘Ik vind dat kunst amateuristisch moet zijn. Het moet uit liefde gebeuren. Ik heb kunst nooit als een carrière gezien en dat doe ik nog steeds niet.’

Naam: Sarah Lucas
Geboren: Verenigd Koninkrijk, 1962
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2021 

Over Sarah Lucas

Sarah Lucas is beeldhouwer, maakt multimediale installaties, assemblages met gevonden materialen en is fotograaf. Ze groeide op in Londen. Haar vader was melkboer, haar moeder werkte als schoonmaker en tuinier. Zij vond het genoeg dat Sarah naar school ging, huiswerk hoefde ze niet te maken. Op haar zestiende verliet ze de school en had tal van baantjes en vooropleidingen ging ze naar het Goldsmiths College of Art. Niet veel later zou ze met Marc Quinn, Tracey Emin en Damien Hirst de spraakmakende Young British Artists vormen.

Lucas’ werk verwijst vaak naar feminisme en seksualiteit. Niet zelden worden haar installaties en beelden als confronterend ervaren, mede door het rauwe materiaalgebruik. Ze reduceert mensen tot een kaal frame met duidelijke geslachtskenmerken, wat leidt tot absurde situaties. Humor speelt een grote rol in haar werk. Een van haar bekendere werken, Au Naturel, bestaat uit een vlekkerige oude matras die schijnbaar achteloos weggegooid in een hoek ligt. De emmer met fruit – sinaasappels, meloenen en een courgette – suggereren een vrouw en een man.

In 1992 nam Saatchi werk van Lucas op in hun collectie. Ze nam deel aan grote groeps- en solotentoonstellingen in Keulen, New York en Los Angeles. In ons lans was haar werk te zien in onder andere Rotterdam, Haarlem en Eindhoven. Haar werk maakte in 2003 en 2015 deel uit van de Biënnale in Venetië.

Twee werken van Sarah Lucas stonden op de Minervalaan tijdens ARTZUID 2021: Sandwich, een enorme, betonnen dubbele boterham die ze in de periode 2011-2020 maakte, en Kevin, een bronzen courgette van ruim vier meter uit 2013. Respectievelijk verwijzingen naar de werkende klasse en het mannelijk geslachtsdeel.

Kunstwerken op ARTZUID

Gerelateerde producten

ARTZUID Groeps Tour
ARTZUID Cadeaus
Artist Boek
Beeldenmagazine
ARTZUID ART CAMP
ARTZUID Webshop