āMet de schuimwerken die ik halverwege de jaren 80 maakte, produceerde ik een ongelooflijke hoeveelheid restmateriaal. Ik had geen idee hoe daar van af te komen. Mijn studio zag eruit als een vuilnisbelt. (…) Mijn zoektocht naar een oplossing leidde tot iets in mijn werk wat niet te voorzien was.ā
Naam: Wilhelm Mundt
Geboren: Duitsland, 1959
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2013, 2023
Over Wilhelm Mundt
Wilhelm Mundt is beeldhouwer. Hij studeerde aan de Kunstacademie van DĆ¼sseldorf bij onder andere Tony Cragg en Klaus Rinke. Van 1989 tot 1991 gaf hij les aan de DĆ¼sseldorf Art Academy en in 2009 werd hij hoogleraar aan de Universiteit voor Schone Kunsten in Dresden.
Mundt werd het meest bekend met zijn iconische serie biomorfe beelden, die hij Trashstones noemde. Hij begon in 1989 met het maken ervan; hij bedekte afval uit zijn atelier met meerdere lagen transparante kunsthars. De vorm van de objecten of keien, wordt bepaald door het afval dat erin zit. Hij gebruikt tape om het afval bijeen te houden en smeert er dan lagen verharder en glazuur op.
Daarop volgen processen van zandstralen, polijsten en het aanbrengen van was. De āvuilnisstenenā reflecteren direct op onze consumentencultuur, maar ook op een lange traditie van beeldhouwkunst. Door alle stukken nauwgezet te voorzien van een driecijferig nummer, ontstond een serie van zoān zevenhonderd Trashstones.
Tijdens de derde editie van ARTZUID in 2013 waren drie van zijn Trashstones te zien: de nummers 559, 560 en 561. De hoofdzakelijk witte stenen met donkere vlekken stenen ogen zacht, maar ze zijn letterlijk keihard, kil en ondoordringbaar. Op ARTZUID 2023 presenteert hij de poƫtische installatie Trashstone 531.
Naast deze sculpturen maakte Mundt ook fotoās, tekeningen en films van de stenen, die hij hiermee in een andere context plaatste, vaak bij wijze van voorstadia. Wilhelm Mundt nam deel aan verschillende groeps- en solotentoonstellingen in Duitsland en daarbuiten.