Maria Nepomuceno

Maria Nepomuceno

‘In mijn kunst roep ik graag de voorouderlijke vrouwelijke krachten op, zoals de vruchtbaarheidsgodin Pachamama. Iets waar ik meer en meer onderzoek naar doe, is het idee van het vrouwelijke en het mannelijke gecombineerd in de stukken, net zoals ze in de natuur zijn.’

Naam: Maria Nepomuceno
Geboren: Brazilië, 1976
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2011

Social Media: Instagram

Over Maria Nepomuceno

Maria Nepomuceno is beeldhouwer en installatiekunstenaar. Haar arbeidsintensieve werk is gebaseerd op traditionele technieken als touwweven en strovlechten. Ze werd opgeleid als tekenaar en schilder aan de Escola de Artes Visuais do Parque Lage in Rio de Janeiro en ontdekte later haar belangstelling voor filosofie en industrieel ontwerpen.

Ze maakt zachte vormen met felgekleurde vezels van sisal en touw. Deze voegt ze dan samen tot grote werken; soms met behulp van kunstenaars en inheemse ambachtslieden. De objecten vullen vaak de gehele expositieruimte tot daarbuiten, of nog verder, tot in de omringende landschappen. De werken zijn vaak felgekleurd, cultureel en metaforisch rijk en suggereren dieren, planten, menselijke lichamen en landschappen, variërend van micro- tot macroscopisch.

Sommige vormen keren regelmatig terug in Nepomuceno’s werk, zoals vaten, kralen, bollen, buizen en hangmatten. Maar ook gevonden voorwerpen van uiteenlopende groottes worden in haar werken vervlochten. De spiraal is voor haar een centraal, vertrouwd en verenigd motief, omdat dit altijd dezelfde beweging maakt, maar toch altijd een nieuw pad inslaat.

Tijdens de tweede editie van ARTZUID in 2011 was haar werk Untitled, gemaakt in datzelfde jaar, te zien. Ook hier aan elkaar geknoopte losse elementen, die op groeisels uit de tropische natuur lijken vol uitbundige bloemen in felle kleuren. Het kan gezien worden als een indirecte verwijzing naar de Zuid-Amerikaanse indianen, voor wie de hangmat geen associatie met luieren en vakantie heeft, maar een rituele betekenis heeft met dood, seks en geboorte.

Nepomuceno had solotentoonstellingen in Noorwegen en Engeland. Haar werk hangt in grote musea in Australië, de Verenigde Staten, Brazilië en Zweden.

Kunstwerken op ARTZUID

Gerelateerde producten