Tim Ayres

Tim Ayres ARTZUID kunstenaar

‘De vraag blijft, als poëzie over ruimte gaat, hoe ziet die ruimte er dan uit?’

Naam: Tim Ayres
Geboren: Verenigd Koninkrijk, 1965
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2009 

Social Media: Instagram, Facebook

More about Tim Ayres

Tim Ayres is beeldend kunstenaar en woont en werkt in Amsterdam. Hij studeerde aan kunstacademies in Londen en de Rijksacademie in Amsterdam.

Zijn werk bestaat veelal uit uit tekst, portret en abstracte lijnen. De tekstschilderijen suggereren een wereld van reclame, snelle slogans, maar ze zetten de lezer ook aan te denken. De zinnen en flarden tekst zijn niet enkelvoudig. Ayres manipuleert letters, breekt zinnen op een vreemde plaats af of verschuift woorden, waarmee hij de inhoud van de tekst versterkt of juist verdraait. Kleur en plaatsing van de lettertekens geven het ritme aan binnen het beeld.

Flarden tekst uit popsongs, romans en gesprekken, of schijnbaar herkenbare afbeeldingen van gezichten of figuren roepen een keur aan associaties op bij de toeschouwer. Zowel de tekstschilderijen, als de portretten blijken echter meer te zijn dan de afbeelding van een realiteit; ze vertonen vaak intrigerende abstracte eigenschappen.
Zijn figuratieve voorstellingen destilleert Ayres van foto’s die hij in de computer bewerkt: alle grijswaarden zijn gereduceerd tot licht of donker.

Tim Ayres gebruikt helder gekleurde industriële lakken om de afbeeldingen en teksten met behulp van sjablonen van plakfolie op MDF-plaat te zetten. Een laatste vernislaag geeft de werken soms een glans die de omgeving ín het beeld laat weerspiegelen, of, bij gebruik van zijdeglans, de omgeving in zich opneemt.

De tekst-werken zijn sterk associatief en hebben vaak een poëtische lading. De fragmenten vinden hun oorsprong in boeken, film, muziek of die Ayres oppikt uit gesprekken. Hij is vooral geïnteresseerd in hoe woorden een abstracte vorm zijn en beelden kunnen opwekken. De panelen en het werk op papier zijn vaak dwingend en ongrijpbaar tegelijk.

Hij is vertegenwoordigd in talloze internationale particuliere en museale collecties zoals het Stedelijk Museum Amsterdam.

Kunstwerken op ARTZUID