Arman

Arman kunstenaar artzuid

‘Mijn accumulatie-techniek bestond hieruit, dat de objecten die ik gebruikte werd toegestaan zichzelf te componeren. Op de lange duur is niets beter controleerbaar dan het toeval. Toeval is mijn basismateriaal, mijn blanco pagina.’

Naam: Arman (Armand Pierre Fernandez)
Geboren: Frankrijk, 1928 (gest. 2005)
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2019 

Over Arman

Arman was een Frans-Amerikaanse kunstenaar en beeldhouwer, die vooral bekend is om zijn assemblages. Hij gebruikte bij voorkeur geprefabriceerd materiaal. In 1957 besloot hij – in navolging van ‘Vincent’ (van Gogh) – voortaan niet meer als Armand Pierre Fernandez door het leven te gaan, maar kortweg als Arman.

Na een studie filosofie en mathematica ging hij in 1946 naar de École nationale d’arts décoratifs in Nice. In die periode leerde hij Yves Klein en Claude Pascal kennen. Na afronding van zijn studie meldde zich als student aan de École du Louvre in Parijs. Vanaf 1953 werkte hij als schilder en was geïnteresseerd in abstractie, daarbij beïnvloed door de schilders Poliakoff en De Staël.

Tussen 1959 en 1962 ontwikkelde Arman zijn herkenbare stijl met twee nieuwe concepten: de accumulation en de poubelle. De accumulatie was een verzameling van gewone, identieke voorwerpen, die in grote aantallen in een polyester of plexiglas behuizing werden gevat. De prullenmand was een verzameling uitgestrooid consumptiemateriaal, waarmee hij galeries van o.a. Yves Klein vulde. In oktober 1960 was hij nauw betrokken bij de oprichting van de kunstenaarsgroep Nouveau Réalisme met onder andere Yves Klein, Daniel Spoerri, Jean Tinguely en later ook César, Niki de Saint Phalle en Christo en anderen.

Een jaar later maakte Arman zijn debuut in de Verenigde Staten, zijn tweede vaderland. Afwisselend leefde hij in New York en Nice, vanaf 1967 in Vence.

Arman schonk in 1994 zijn sculptuur Apollo Offering aan de gemeente Amsterdam ter vervanging van de in 1993 van de Apollolaan gestolen sculptuur Minerva uit 1929 van de beeldhouwer Jan Havermans. Arman overleed op 22 oktober 2005 in New York.

Kunstwerken op ARTZUID