Joel Shapiro

Joel Shapiro

‘Conceptuele kunst leek erg illustratief en pedant. Ik dacht dat het mijn probleem was om een emotionele toestand, mijn eigen verlangen te beschrijven. Mijn werk was klein, maar ambitieus, en het was veel abstracter.’

Naam: Joel Shapiro
Geboren: Verenigde Staten, 1941
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2019

Over Joel Shapiro

Joel Shapiro is beeldhouwer en tekenaar. Hij studeerde kunst aan de New York University, de stad waar hij opgroeide en nog altijd woont en werkt. Zijn werken zijn herkenbaar, gebaseerd op eenvoudige rechthoekige vormen van geabstraheerde menselijke vormen. Daarmee is hij een vertegenwoordiger van het minimalisme. Door zijn meeste werken de aanduiding Zonder titel mee te geven, wordt dit versterkt.

Een reis naar India en kennisname van de beeldhouwkundige traditie daar zou van doorslaggevende betekenis zijn voor zijn benadering van de beeldhouwkunst. Shapiro doet zijn leven lang al onderzoek naar ruimte, volume, oppervlak en openheid versus geslotenheid. Dit gaf zijn beelden een expressieve kracht. Gaandeweg ontwikkelde Shapiro’s werk zich van uiterst abstract naar vormen waarin menselijke figuren zichtbaar zijn.

In Shapiro’s werk wordt de grens tussen abstract en figuratief vervaagd. Prominente minimalistische beeldhouwers als Carl Andre, Donald Judd en Richard Serra waren zijn voorbeelden. Joel Shapiro’s werk is wat speelser en kleurrijker.

Zijn beelden zijn te zien in alle belangrijke museumcollecties, beeldenparken en particuliere verzamelingen, vooral in de Verenigde Staten. Maar ook in Australië en Europa staat zijn beelden. In Rotterdam was in 1999 Untitled te zien tijdens de beeldenroute aan de Westersingel.

Bekend is Loss and Regeneration, een beeld uit 1989 dat bij het United States Holocaust Memorial Museum werd geplaatst, niet ver van de National Mall in Washington. Joel Shapiro leidt al heel lang een wat teruggetrokken bestaan en is terughoudend jegens de media.

In 2019 was Shapiro’s beeld Untitled edition nr. 3/3 opgesteld tijdens ARTZUID. In de abstracte sculptuur uit brons is een balancerende of dansende mensfiguur te herkennen.

Kunstwerken op ARTZUID

Gerelateerde producten