Jonathan Meese

Jonathan Meese

‘Adem! Slaap! Eet! Speel! Droom! Dit is wat kunst zegt. Ik heb altijd dienst. Ik doe wat de kunst wil dat ik doe.’

Naam: Jonathan Meese
Geboren: Japan, 1970
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2013 , 2021

Social Media: Instagram

Over Jonathan Meese

Jonathan Meese is beeldhouwer, tekenaar, schilder, regisseur, auteur en bouwt installaties. Hij werd geboren in Japan en woont en werkt al heel lang in Duitsland. In zijn werk verweeft hij filosofische, politieke en culturele thema’s. Zo probeerde hij Richard Wagners opera Parsifal te ontdoen van zijn betekenis.

Meese staat bekend om zijn veelzijdig werk. Schijnbaar moeiteloos ontwikkelde hij in alle genres een zelfstandige en unieke vocabulaire dat zijn werk een opmerkelijke verscheidenheid, een visuele energie en kwaliteit geeft. Hij onderzoekt thema’s als macht, verlangen en identiteit. Jonathan Meese wordt in de Duitse kunst wel gezien als de opvolger van Baselitz en Lüpertz.

Het gevoel voor humor dat uit zijn werk spreekt, neigt naar zowel het groteske als een krachtige, originele en creatieve wil. Hij zoekt naar een nieuwe wereldorde, waarin kunst de wetgevende macht is en de basis vormt voor alle leven en creatie. Dit utopisme loopt als een rode draad door zijn werk. Vanuit het principe Art is total play deconstrueert, versiert en karikaturiseert hij alle vormen, woorden en symbolen en ontdoet ze van hun oorspronkelijke semantische betekenis.

De derde editie van ARTZUID (2013) toonde Meeses Die Kämpferin de Large / Der Kämpfer de Large, twee immense bronzen strijders die uit een videogame lijken te zijn gestapt. Het ziet eruit als een mengeling van Japanse samoerai, Middeleeuwse ridders en ruimtewezens in een virtuele toekomst.

Zijn werk was zowel solo als in groepsverband te zien in onder andere München, Salzburg, Hamburg, Gent, Parijs en New York. Het Kunstmuseum in Den Haag toonde in de periode oktober 2010 tot januari 2012 de expositie Totalzelbstportet – Diktatur der Kunst. In de schilderijen, video’s, objecten en constructies maakte Meese veel gebruik van geraamtes.

Kunstwerken op ARTZUID

Gerelateerde producten

ARTZUID Groeps Tour
ARTZUID Cadeaus
Artist Boek
Beeldenmagazine
ARTZUID ART CAMP
ARTZUID Webshop