Tal R

Tal R

‘Ik schilder een beetje zoals mensen een lunchdoos maken. Ik heb deze hete pot constant aan het koken en ik gooi er allerlei materiaal in.’

Naam: Tal R
Geboren: Israël, 1967
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2015, ARTZUID 2021

Over Tal R

Tal R is beeldhouwer, schilder, tekenaar, maakt collages en meubels. Zijn naam staat voor Tal Rosenzweig woont en werkt in Kopenhagen, waar zijn ouders naar toe verhuisden toen hij een jaar oud was. Hij studeerde aan de Billedskolen en de Koninklijke Deense Academie voor Schone Kunsten. Tal R geeft hij les aan de Kunstakademie Düsseldorf.

Zijn schilderstijl wordt aangeduid met de term kolbojnik, wat ‘restjes’ betekent of ‘manusje-van-alles’. Tal R is een van de meest productieve eigentijdse kunstenaars. Door zijn energieke stijl wordt hij wel aangeduid als ‘schilderbeest’. Inspiratie put hij uit de werken van Dumas, Picabia en Picasso. Omgekeerd is hijzelf een voorbeeld voor anderen.

Alles in zijn omgeving transformeert hij tot kunst. Hij combineert materialen en technieken, waarmee hij bewust speels en bijna absurdistisch te werk gaat. Tal R is een scherpe waarnemer met een grote maatschappelijke betrokkenheid. In Scandinavië wordt hij geplaatst in de Noord-Europese traditie van Baselitz, Jorn en Munch.

In 2015 stond een aantal sculpturen van Tal R opgesteld tijdens ARTZUID: Apple and Apple en Carob. Net als zijn andere beelden lijken de onderdelen van deze beelden uit vuilnisbakken gehaald: bierblikjes, een oude schoen, een gloeilamp en stukken groenten en fruit waar door mensen of dieren happen uitgenomen lijken. Door het in brons te gieten wordt het een eenheid en krijgt het zowel eeuwigheidswaarde als eigentijdse statuur.

Tal R exposeerde in galeries en musea in Chicago, Dublin, Londen en Helsinki. In 2019 kochten twee kunstenaars van de Faeröer een aantal schilderijen van hem, om deze aan stukken te snijden en het canvas te gebruiken voor een serie luxe horloges. Na juridische stappen werd deze actie tijdig door de maker stopgezet.

In 2021 deed hij mee aan ARTZUID 2021 met zijn kunstwerk man backwards on a horse.

Kunstwerken op ARTZUID

Gerelateerde producten

ARTZUID Groeps Tour
ARTZUID Cadeaus
Artist Boek
Beeldenmagazine
ARTZUID ART CAMP
ARTZUID Webshop